Pho Bo: Vietnamská symfónia chutí vo vašej kuchyni
Vietnamská kuchyňa je synonymom harmónie, sviežosti a dôkladne vyvážených chutí. A ak existuje jedno jedlo, ktoré stelesňuje tieto princípy, je to legendárna polievka Pho Bo. Tento lahodný hovädzí vývar, nasiaknutý arómami exotických korení, doplnený tenkými plátkami hovädzieho mäsa a čerstvou bylinkovou explóziou, si zaslúzi svoje miesto na vašom stole.

Ingrediencie:
Na vývar:
- 1 kg hovädzích kostí (ideálne kosti s morkou)
- 500 g hovädzieho rebra alebo chvosta
- 1 cibuľa (rozpolená)
- 1 kus čerstvého zázvoru (cca 6 cm, pozdĺžne rozrezaný)
- 2 hviezdičky badyánu
- 1 tyčinka škorice
- 3 klinčeky
- 1 lyžica koriandrových semienok
- 1 lyžica rybacej omáčky
- 1 lyžica cukru
- Soľ podle chuti
- 3 litre vody
Na servírovanie:
- 300 g ryžových rezancov
- 300 g hovädzieho sviečkového alebo rošteka (nakrájané na ultra tenké plátky)
- Jarná cibuľka (nakrájaná na jemno)
- Čerstvý koriander
- Thajská bazalka
- Klíčky mungo
- 1 limetka (nakrájaná na mesiačiky)
- Nakladané chilli alebo chilli omáčka
- Hoisin omáčka
Postup:
1. Tajomstvo vývaru
Kosti a rebrá dajte do hrnca s vodou a priveďte k varu. Po 5 minútach ich sceďte a opláchnite pod tečúcou vodou. Tento krok odstráni nečistoty a zabezpečí krištáľovo čistý vývar.
2. Magické arómy
Cibuľu a zázvor opečkajte na sucho na panvici alebo priamo nad plameňom, kým nezhnednú a nezačnú uvoľňovať sladkú dymovú vôňu. Potom ich pridajte k opláchnutým kostiam.
3. Pomalé varenie
Do hrnca pridajte koreniny (badyán, škoricu, klinčeky, koriandrové semienka), cukor a soľ. Zalejte 3 litrami vody a varte na miernom ohni aspoň 4 hodiny. Na záver pridajte rybaciu omáčku pre autentický chuťový zážitok.
4. Príprava mäsa a rezancov
Rezance namočte na 30 minút do vlažnej vody a potom ich rýchlo uvarte v horúcej vode (cca 1 minúta). Hovädzie plátky by mali byť extrémne tenké, aby sa uvarili len v horúcej polievke.
5. Finálna skladačka
Do misky dajte horúce rezance, na ne rozložte hovädzie plátky a zalejte vriacim vývarom. Ozdobte jarnou cibuľkou, koriandrom, thajskou bazalkou a mungo klíčkami. Podávajte s limetkou, hoisin omáčkou a chilli.
Pho Bo nie je len obyčajnou polievkou. Je to rituál, spomienka na vietnamské ulice a dokonalá symbióza chutí. Ochutnajte ho a nechajte sa preniesť do srdca Hanoja priamo zo svojej kuchyne!

Prajeme vám dobru chuť 🙂