Pho Bo: Vietnamská symfónia chutí vo vašej kuchyni

Vietnamská kuchyňa je synonymom harmónie, sviežosti a dôkladne vyvážených chutí. A ak existuje jedno jedlo, ktoré stelesňuje tieto princípy, je to legendárna polievka Pho Bo. Tento lahodný hovädzí vývar, nasiaknutý arómami exotických korení, doplnený tenkými plátkami hovädzieho mäsa a čerstvou bylinkovou explóziou, si zaslúzi svoje miesto na vašom stole.

Ingrediencie:

Na vývar:

  • 1 kg hovädzích kostí (ideálne kosti s morkou)
  • 500 g hovädzieho rebra alebo chvosta
  • 1 cibuľa (rozpolená)
  • 1 kus čerstvého zázvoru (cca 6 cm, pozdĺžne rozrezaný)
  • 2 hviezdičky badyánu
  • 1 tyčinka škorice
  • 3 klinčeky
  • 1 lyžica koriandrových semienok
  • 1 lyžica rybacej omáčky
  • 1 lyžica cukru
  • Soľ podle chuti
  • 3 litre vody

Na servírovanie:

  • 300 g ryžových rezancov
  • 300 g hovädzieho sviečkového alebo rošteka (nakrájané na ultra tenké plátky)
  • Jarná cibuľka (nakrájaná na jemno)
  • Čerstvý koriander
  • Thajská bazalka
  • Klíčky mungo
  • 1 limetka (nakrájaná na mesiačiky)
  • Nakladané chilli alebo chilli omáčka
  • Hoisin omáčka

Postup:

1. Tajomstvo vývaru

Kosti a rebrá dajte do hrnca s vodou a priveďte k varu. Po 5 minútach ich sceďte a opláchnite pod tečúcou vodou. Tento krok odstráni nečistoty a zabezpečí krištáľovo čistý vývar.

2. Magické arómy

Cibuľu a zázvor opečkajte na sucho na panvici alebo priamo nad plameňom, kým nezhnednú a nezačnú uvoľňovať sladkú dymovú vôňu. Potom ich pridajte k opláchnutým kostiam.

3. Pomalé varenie

Do hrnca pridajte koreniny (badyán, škoricu, klinčeky, koriandrové semienka), cukor a soľ. Zalejte 3 litrami vody a varte na miernom ohni aspoň 4 hodiny. Na záver pridajte rybaciu omáčku pre autentický chuťový zážitok.

4. Príprava mäsa a rezancov

Rezance namočte na 30 minút do vlažnej vody a potom ich rýchlo uvarte v horúcej vode (cca 1 minúta). Hovädzie plátky by mali byť extrémne tenké, aby sa uvarili len v horúcej polievke.

5. Finálna skladačka

Do misky dajte horúce rezance, na ne rozložte hovädzie plátky a zalejte vriacim vývarom. Ozdobte jarnou cibuľkou, koriandrom, thajskou bazalkou a mungo klíčkami. Podávajte s limetkou, hoisin omáčkou a chilli.

Pho Bo nie je len obyčajnou polievkou. Je to rituál, spomienka na vietnamské ulice a dokonalá symbióza chutí. Ochutnajte ho a nechajte sa preniesť do srdca Hanoja priamo zo svojej kuchyne!

Prajeme vám dobru chuť 🙂

Similar Posts